Thijs Broekhuijsen

Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen runnen, maar waarín leek altijd een onmogelijke keuze. Ik heb altijd met veel plezier geklust en aan fietsen en auto’s gesleuteld. Na 25 mooie en leerzame jaren bij Shell, waarvan tien in het buitenland met mijn gezin, kwam in 2016 de gelegenheid om mijn droom uit te voeren…

Ik ben een late ligfietser en ontdekte deze snelle en comfortabele manier van fietsen eigenlijk toevallig. Mijn vrouw (die door een hardnekkige blessure niet meer ‘gewoon’ kon fietsen) stelde in 2014 voor om voor een dagje een ligfiets te huren. Ik wist niet goed wat ik van ligfietsen moest vinden, dus stelde voor om op mijn racefietsje er naast rijden. Dat zag mijn vrouw heel anders en ‘overtuigde’ me ook op de ligfiets te stappen (zoals de vrouw des huizes daar altijd het laatste woord in heeft…). Het ligfietsen was een enorme verrassing. “Waarom heeft niemand me ooit verteld hoe relaxed dit rijdt?!” hoor ik mezelf nog zeggen (en hoor ik inmiddels regelmatig ook van mijn klanten). Nog geen week later kocht ik een paar tweedehandjes op Marktplaats…

Ik gebruikte mijn ligfiets (waar nog heel wat aan gesleuteld moest worden) voor woon-werkverkeer (Leiden-Rijswijk, 20km) en lange afstandstochten in Nederland. In 2016 fietste ik van Leiden naar Saint-Tropez en vervolgens via Milaan (voor werkoverleg) terug over de Alpen. 3.500km in 18 dagen. Het was comfortabel, de lange afstanden waren panoramisch, inspirerend en meditatief. Genoeg energie over om na zessen het dorpje of de stad van aankomst te verkennen.

De blessure van mijn vrouw werd een chronische beperking en we overwogen een open lig-driewieler (Trike) voor haar. Ik raakte bevlogen van de technische mogelijkheden om ondanks beperking, blessure of handicap, tóch op een hele leuke manier zelfstandig mobiel en in conditie te blijven.

De combinatie van HTS (werktuigbouwkunde), twee rechterhanden, een 25 jarige carrière bij Shell, een reorganisatie en mijn passie voor mobiliteit maakte dat de droom waarnaar ik op zoek was realiteit kon worden.

Zeer onder de indruk van Gert Lunenborg en Maia Mobiliteit in Dordrecht ontstond na enkele ontmoetingen het idee om een tweede Maia vestiging in Leiden te openen. Ik ging een paar maanden in de leer bij Gert om de kneepjes en geheimen van het (lig)fietsenmakersvak eigen te maken, terwijl de nieuwe vestiging gestalte kreeg en in april 2017 haar deuren opende. Ook werden vakcursussen gevolgd bij verschillende fabrikanten.

Ik ben een creatieve denker en het geeft me veel voldoening en plezier om samen de puzzel van een mobiliteitswens op te lossen. Ik weet als geen ander hoe groot het verlies is als je niet meer kunt of mag fietsen en hoe fantastisch de beloning is als daarvoor een optimaal werkende oplossing gevonden wordt.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust en vooral vrijblijvend langs in de winkel waar een groot assortiment aan fietsen en oplossingen op je wachten! De koffie staat klaar en ik neem de tijd voor je.

Waarom heeft niemand me ooit verteld hoe relaxed dit rijdt?!

Eigenaar Maia Leiden